Project Koelcel 1 Den Heijer Scheveningen

LED verlichting in koelcel – Project realisatie: maart 2010 –
Garnalen- en visgroothandel W.G. den Heijer & Zonen uit Scheveningen heeft bij het ontwerp van een nieuw te bouwen koelcel bewust gekozen voor ledverlichting. Bij de keuze voor LED verlichting is er rekening gehouden met de volgende specifieke omstandigheden.

  • Gezien de hoogte van de hal is het lastig om de conventionele verlichting te vervangen. Hiervoor zou gebruik gemaakt moeten worden van steigers en dient een deel van de opslag verplaatst te worden.
  • Daarnaast moeten de armaturen bestemd zijn tegen vocht. De loods wordt dagelijks met hogedrukreinigers schoongespoten.
  • Heftrucks rijden ook af en aan welke de nodige trillingen veroorzaken. Deze kunnen een nadelige invloed hebben op verlichting.

LEDverlichting heeft een lange levensduur, is vochtbestendig en ongevoelig voor trillingen. Maar het meeste voordeel heeft Den Heijer behaalt bij de keuze voor LEDverlichting, gezien de geringe warmte-afgifte van de armaturen. Nagenoeg alle energie wordt omgezet in licht. De ‘overbodige’ warmte die conventionele verlichting afgeeft, hoeft nu niet meer te worden terug gekoeld. Hierdoor bespaart den Heijer ook op de capaciteit van de koelinstallatie.