Voordelen van LED.

• Laag energieverbruik 

LED-verlichting werkt op een laag voltage en is daardoor bijzonder energiezuinig. Ze hebben een hoge lumen/watt verhouding waardoor zeer efficiënt met de energie wordt omgegaan. De nieuwste generatie LED’s zijn Power LED’s, die een nog hoger vermogen en lichtsterkte hebben. In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een LED-lamp een stuk minder elektriciteit: de elektrische energie wordt immers rechtstreeks omgezet in licht, en de warmteproductie is gering. Een LED-lamp galerij-armatuur verbruikt in de laagste stand ongeveer 5 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloeilamp of TL-buis en ook een stuk minder dan de spaarlamp. Hierdoor kunt u op jaarbasis flinke bedragen besparen op uw energienota.

 

• Duurzaamheid

De gemiddelde levensduur van een LED-lamp is 65.000 branduren. Hierdoor dient LED-verlichting niet zo snel vervangen te worden. Halogeenverlichting moet het doorgaans stellen met 3000 branduren. LED’s bevatten geen gloeidraad, die vaak stuk gaat bij traditionele verlichting. Daarom is LED-verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. De lange levensduur biedt een heleboel voordelen voor onder andere openbare ruimtes, maar ook het verlichten van hoge ruimtes zoals entreehallen en trappenhuizen. Gebruikers van deze ruimten zullen dan ook nauwelijks worden geconfronteerd met defecte lampen. Omgerekend betekent dat, bij een gebruik van 4 uur per dag, een LED-lamp gemiddeld 50 jaar meegaat. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een levensduur van 1.000 branduren en een spaarlamp van 6.000 branduren, een TL buis 8000 tot 10000 uur..

 

• Slagvast en schokbestendig

De LED-lampjes zijn haast onbreekbaar en schokbestendig, en zijn ook goed bestand tegen koude en trillingen. De gebruikte halfgeleider zit mooi ‘verpakt’ in een omhulsel van epoxyhars, dat waterbestendig is.

 

 Milieu vriendelijk

De LED-lamp is een zeer energiezuinige lamp, verbruikt ruim 80% minder energie dan een gewone gloeilamp en gaat ruim 50 keer langer mee. Bovendien hoeft een LED-lamp, in tegenstelling tot de spaarlamp niet bij het chemisch afval, maar kunnen gewoon in de prullenbak. Het energieverbruik in de wereld neemt alsmaar toe, met bijbehorende klimaatveranderingen. Ten opzichte van de gloeilamp is bij 3 LED-lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot 120 kg minder. Dat komt overeen met 6 bomen per jaar! Spaarlampen zijn kleine TL-buisjes, deze zijn weliswaar eveneens energiebesparend, maar bevatten nog steeds zware metalen, een onprettig licht verspreidend en electro-magnetisch velden genereren waar niet iedereen even goed op reageert. Tevens is bij de productie van LED lampen geen zwavel nodig. Hierdoor ontstaat een behoorlijke besparing ten opzichte van bijv. de tl- of spaarlamp.

 

 Recyclebaar

De LED-lamp heeft slechts enkele componenten die aan slijtage onderhevig zijn. De mogelijkheid bestaat dat uitsluitend die componenten vervangen worden die versleten zijn . Dit maakt de LED-lamp bijna geheel recyclebaar.

 

• Geen straling

De LED-lamp geeft geen enkele UV straling.  Zoals bekend is UV straling ongezond en doet ongewenst producten verkleuren. Led-verlichting geeft geen ultraviolette straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textielindustrie, of om oude voorwerpen in musea te verlichten. De ultraviolette straling bij TL-buizen tast o.a. de weekmakers in kappen van armaturen aan, waardoor deze kappen broos worden, en snel vergelen. Ook geeft de LED-lamp heeft geen infrarood-straling af.  Langdurige IR-straling is eveneens ongezond voor de mens.

 

• Geen warmteontwikkeling

De warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel lager dan een bij standaard lamp. De gebruikte energie om een gloeilamp te laten branden wordt voor ongeveer 90% omgezet in warmte. Bij LED-lampen word slechts 10% van de gebruikte energie omgezet in warmte en u kunt ze dan ook te allen tijde aanraken zonder de handen te verbranden. Doordat er geen warmteontwikkeling is, is het een zeer efficiënte, volwassen- en kindvriendelijke verlichting. Kruipende insecten komen veelal af op warmte. Doordat een LED-lamp veel minder warmte afgeeft, zal de hoeveelheid kruipende insecten rondom een lichtbron afnemen. Vliegende insecten welke weer door de kruipende insecten worden aangetrokken, zullen daarom ook minder aanwezig zijn, met alle vervuilingen van dien.

 

• Geen opwarmtijd

Een LED-lamp heeft geen opwarmtijd nodig, zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is. Daarnaast zijn LED lampen vrijwel ongevoelig voor veelvuldig aan en uit schakelen.

 

 • Subsidies

Een ondernemer die investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen ( in dit geval ook ledverlichting) kan in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA). De aftrek bedraagt 41,5% als voor meer dan 2.200 euro aan energie-investeringen gedaan wordt.

 

• Betaalbaarheid

Betaalbaarheid van de LED-lamp zit hem in het feit dat het product in aanschaf duurder is, maar de besparing op de energienota maakt deze aanschaf meer dan de moeite waard. Met de besparing op uw energienota, heeft u deze lamp in binnen enkele jaren terugverdiend, terwijl u de komende 20 jaar geen nieuwe lamp hoeft te kopen en de besparing op uw energienota jaarlijks stijgt.